top of page

I kjølvannet av en kriseDet var tøft. Kjempetøft. Men du klarte det. Du kom ut på den andre siden, du overlevde. På engelsk har dette fått en egen betegnelse Du er en Survivor. En som har stått på, kjempet, vært sterk, slått tilbake eller kommet deg unna det som truet liv og helse. Kanskje ble du forvandlet til et vrak. Midlertidig. Nå som krisen er tilbakelagt ble det sakte, men sikkert mulig å gjenoppbygge livet, få tilbake normaliteten. Kanskje måtte alt bygges fra bunnen av; hjem, jobb, økonomi, helse, familie og venner. Kanskje er alle ytre faktorer på plass. Nå har i alle fall tiden kommet for å få det livet du ønsker deg. Ting ligger til rette for at du skal kunne gå mot en lys fremtid.  


Men opplevelsen din ligner mer på dette: Selv om krisen er tilbakelagt, kanskje for lang tid siden er det fortsatt sånn: gleden uteblir, entusiasmen og livsgnisten kommer ikke tilbake. Kanskje du føler deg alene eller isolert. Eller fastlåst? Forfulgt av tragedie eller tiltrekker deg onde mennesker? Et offer for omstendighetene?  


Å sitte fast i overlevelsesmodus

Det er naturlig etter å ha opplevd en eller flere kriser å se fremtiden gjennom fortidens briller. Da kan det være vanskelig å møte fremtiden med håp og tillit. Trangen til å kontrollere kommer, å være forberedt, ha tenkt gjennom alle scenarioer. Men noe lar seg ikke kontrollere - naturkrefter, fortiden og andre mennesker. Og når du begynner å kontrollere deg selv for mye, kan opplevelsen av å ikke være autentisk komme. Du lever ikke livet ditt tro mot deg selv, den du er og dine verdier. Du føler deg ikke fri til å være deg selv.  


I kjølvannet etter en krise har vi med oss handlings- og reaksjonsmønstre fra en tid som var utrygg. Vi kan bli sittende fast i overlevelsesmodus. Selv om du her og nå er fysisk trygg, bærer kroppen din med seg et alarmsystem som har blitt overømfintlig. Nervesystemet ditt er i høy beredskap, og det er vanskelig å slappe av. Det ligger oftest underbevisst, alt dette som hjernen og kroppen tolker og reagerer på som farlig. Du kan oppleve det som at du er i stress eller kaos. Du er mye urolig. Du blir veldig sliten, alt blir til et ork. Ofte går det ut over nattesøvnen. Du kan bli påvirket følelsesmessig, enten veldig flat eller veldig svingende og emosjonell. Kanskje reagerer du med å trekke deg tilbake, selv om du egentlig trenger støtte fra menneskene rundt deg. Eller kanskje er det vanskelig for deg å stole på deg selv og egne valg, og du legger mer vekt på andres mening enn din egen? 


En vei ut

Ulike kriser kan ramme alle mennesker. Enten det du har vært gjennom gjelder sykdom, død, vold, trakassering, omsorgssvikt eller noe annet; Det var ikke din skyld, du trenger ikke å bære ansvaret. Du trenger ikke å fortsette å bære denne byrden. Og du er ikke alene. Det finnes gode mennesker som vil støtte deg om de får muligheten, og det finnes andre som har opplevelser som ligner dine. Det er mulig for deg å reise deg fullt og helt, bare tenk på hvor sterk du har vært hittil.


Går du likevel med en lengsel etter noe mer? Dette udefinerbare du kan kjenne på; som at noe ikke stemmer. Eller at du lengter etter å bare være deg selv, men kanskje ikke lenger vet helt hva det betyr. Er du på jakt etter følelsen av frihet? Har du ønsker om mer ro og tilstedeværelse? Lengter du etter mer glede og entusiasme? Vit at det er mulig. 


En del av min egen historie gjorde at jeg satt fast i overlevelse, så jeg har kjent mye av dette på kroppen. Og på enkelte måter kan jeg fremdeles gjøre det. Men jeg har aldri kunnet slå meg til ro med at det trenger å være sånn for all fremtid. Jeg la ut på en reise for å få vekst og utvikling. Det har tatt meg via mange forskjellige terapeuter og coacher. Det har vært utfordrende og givende. Jeg har hatt mange møter med meg selv i døra. På veien har jeg lært ekstremt mye, og heldigvis også fått det veldig mye bedre. Gleden og latteren er tilbake, jeg er mye mer tro mot meg selv nå enn noen gang før. Jeg møter fremtiden på en helt annen måte nå; enten så går det bra eller så tåler jeg det som kommer. Jeg fant min lidenskap og entusiasme igjen da jeg begynte på min coachutdannelse. Det har gitt meg så mange aha-øyeblikk, til tider fått meg langt ut av komfortsonen, men også latt meg føle på sterk mestring. Jo mer jeg lærer, jo mer begeistret blir jeg for faget. Og nå er det ingenting som løfter meg mer enn å få være en del av andres aha-opplevelser, mestring og transformasjon når jeg jobber som coach.  


Her er min livsveiledning for deg som vil være fri og tro mot deg selv: 

  • Lev livet som det er riktig for deg, ikke la andre styre hvordan du skal ha det 

  • Det er ingen skam i å søke hjelp og støtte  

  • Vær villig til å gjøre jobben for å få det indre og ytre livet du ønsker deg, du er verdt det 


Måtte fremtiden bli lys.


Hilsen Marianne

29 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page