top of page

Praktiserer du selvomsorg?

Oppdatert: 13. mar. 2023
Har du hørt om selvomsorg? På engelsk: self-compassion. Direkte oversatt blir det selvmedfølelse. Men da synes jeg tankene fort går til selvmedlidende, og det er noe ganske annet. Jeg velger derfor uttrykket selvomsorg.


Kristin Neff er forsker og en forkjemper for selvomsorg. I sin TED-talk «The Space Between Self-Esteem and Self Compassion» snakker hun om forskjellen på selvomsorg og selvfølelse, hva selvomsorg er, og hvorfor det er så viktig. (Se den her)


Selvomsorg handler om å være snill og raus med seg selv, godta og omfavne oss selv akkurat slik vi er, med feil, mangler og alt. – Nettopp fordi vi er ufullkomne, og fordi livene våre ikke er perfekte.


Noen av oss bruker selvkritikk og selvpisking som et ledd i å motivere oss selv til å gjøre ting bedre. Men sannheten er at det har helt motsatt effekt. Selvkritikk (eller kritikk) vil i det korte løp få oss til å prøve hardere, men på litt lengre sikt mister vi selvtillit og dermed motivasjon.


De tre nøkkelkomponentene i selvomsorg

1. Å være snill med seg selv (self kindness)

Dette innebærer blant annet fravær av å dømme deg selv, det handler om å være forståelsesfull og støttende, spesielt i vanskelige situasjoner. Når du møter deg selv med selvomsorg innser du at det å være ufullkommen, bli sviktet, mislykkes, oppleve sorg og møte motgang er en del av livet, og dermed uunngåelig. Da kan du velge å være mild med deg selv i stedet for å bli sint på deg selv når livet ikke går som du ønsker.


2. Menneskelig fellesskap (common humanity)

Når livet ikke går på skinner, se etter likheter og fellesskap med andre mennesker. Frustrasjonen som kommer når ting ikke blir akkurat som vi vil, kan ofte føre til en irrasjonell, men gjennomgripende følelse av isolasjon – som om du var den eneste personen som lider eller gjør feil. Alle mennesker opplever imidlertid vanskelige ting. Selve definisjonen av å være «menneske» betyr at man er dødelig, sårbar og ufullkommen. Derfor er det viktig å erkjenne at lidelse og personlig utilstrekkelighet er en del av den felles menneskelige opplevelsen - noe som vi alle går gjennom i stedet for å være noe som skjer med deg alene.


3. Mindfulness

Mindfulness handler om å være til stede i nuet, og være bevisst og akseptere hvordan ting er akkurat nå. Hvis du skal bli god på selvomsorg krever det en balansert tilnærming til følelser, slik at de verken undertrykkes eller overdrives. Det handler også om viljen til å observere de negative tankene og følelsene med åpenhet og klarhet, så du kan være bevisst og finne aksept for dem. Mindfulness er en ikke-dømmende, mottakelig sinnstilstand der man observerer tanker og følelser som de er, uten å prøve å undertrykke eller fornekte dem. Samtidig krever mindfulness at vi ikke blir «overidentifisert» med tanker og følelser, slik at vi blir fanget og revet med av negative reaksjoner.


Selvomsorg i praksis

selfcompassion.org finner du flere øvelser hvis du ønsker å komme i gang eller videre med å praktisere selvomsorg. Der finner du flere guidede meditasjoner og øvelser på engelsk. Hva med å prøve «affectionate breathing» meditasjonen eller «self compassion break» øvelsen?


Du blir ikke selvopptatt eller narsissistisk av å praktisere selvomsorg. Tvert imot: når du tar vare på deg selv på denne måten, vil du få mer overskudd til å fokusere på og ta vare på andre.


Lykke til!


Hilsen Marianne


Referanse:

[1]

Dr. K. Neff, «Self compassion,» [Internett]. Available: https://self-compassion.org/. [Funnet 11 03 2023].


77 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page