top of page

Resting Bitch FaceDet høres ikke bra ut, men jeg tror jeg har det. Resting Bitch Face (RBF) eller Bitchy Resting Face.


Så hva er det?

"Resting bitch face" (RBF) er et uformelt begrep som brukes til å beskrive et ansiktsuttrykk der en person ser sur eller sint ut, selv når de er i en nøytral eller avslappet tilstand. Begrepet har oppstått i populærkulturen og har blitt brukt til å beskrive enkeltpersoner, vanligvis kvinner, som har et ansiktsuttrykk som gir inntrykk av å være irritert, misfornøyd eller kald. Dette er altså absolutt ikke et vitenskapelig uttrykk. Uttrykket "bitch" er kontroversielt og kan oppfattes som nedsettende eller nedlatende. Mange kritiserer bruken av begrepet og argumenterer for at det bidrar til å forsterke negative stereotyper om kvinner og deres utseende.


Misforståelser og fordommer

Kommunikasjon er en fundamental del av menneskelig interaksjon, og ordene vi bruker er bare en del av ligningen. En like viktig, om ikke enda viktigere, komponent er kroppsspråket vårt. Det gir oss muligheten til å uttrykke følelser, intensjoner og holdninger på en subtil og dyptgripende måte. Ansiktsuttrykk er en viktig del av hvordan vi kommuniserer, og vi tolker hverandres kroppsspråk og ansiktsuttrykk hele tiden. - Og vi tror at vår tolkning er sannheten om den vi snakker med eller observerer.


Et av problemene er derfor at personer som har RBF ofte kan bli misforstått eller misoppfattet. Mennesker som har dette ansiktsuttrykket kan oppleve at andre tror de er avvisende, sinte, irriterte eller sure, selv om de egentlig ikke er det. Dette kan føre til fordommer og unødvendige negative vurderinger av deres personlighet eller holdninger. Det er viktig å være oppmerksom på at ansiktsuttrykk ikke nødvendigvis gjenspeiler noens sanne følelser. Vår oppfatning er kun basert på vår tolkning.


Hva sier forskningen?

Ifølge forskere ved Noldus (https://www.noldus.com/) er RBF et virkelig fenomen. Ved hjelp av sitt FaceReader verktøy har de undersøkt tusenvis av ansikter i nøytral tilstand. Noldus fant at de fleste mennesker viste omtrent 3 % andre følelser enn nøytral, som for eksempel sinne, forakt eller glede. For mennesker med RBF økte dette til rundt 6 %. De fant også ut at like mange kvinner og menn har disse trekkene. Så det er mest sannsynlig kulturelt betinget at uttrykket har blitt spesielt rettet mot kvinner.


Er du sur, eller?

Har du blitt spurt om dette mens du satt i egne tanker? Har du blitt bedt om å smile mer? Går fremmede mennesker i bue utenom deg, selv om du er snill som et lite lam? Da lider du kanskje av Resting Bitch Face. Jeg hadde sterke mistanker om eget ansikt, så jeg syntes jeg måtte teste Noldus FaceReader for å finne ut om dette fenomenet har rammet meg. Jeg la ansiktet i de mest nøytrale foldene jeg kunne få til, knipset og lastet opp en selfie. Her er resultatet:Dette fant den ut om meg;

Kjønn: mann

Alder: 60-70

Skjegg: nei

Bart: litt

Briller: ja


Ja, dette gjorde jo virkelig underverker for selvtilliten. ;-)


Videre kunne den fortelle meg at jeg var mest nøytral, men også litt sint. Og nesten like glad som jeg var sint. I tillegg til at jeg viste en liten dæsj avsky. (Det siste kan forsåvidt stemme, jeg avskyr bittelitt å ta selfier)


Jeg vet likevel ikke om jeg stoler helt på den gratisversjonen. - I mitt første forsøk fant den ikke engang et ansikt...


Hva kan du gjøre?

Husk å gi den sure kjerringa (eller gubben) en sjanse neste gang du ser noen med geipen nede :-) - Og du må for all del ikke finne på å spørre: "Hvorfor er du så sur?" - Det er ikke en god måte å løfte noens humør på.


Og hvis du selv lider av RBF...? Spør igjen meg senere, dette skal jeg selv teste ut. Mitt beste tips foreløpig er å være bevisst på ansiktet ditt, og passe på å smile i situasjoner der du gjerne vil fremstå som åpen og vennlig. Og neste gang noen spør deg: "Er du sur, eller?" kan du i stedet for å bli irritert svare noe i likhet med: «Neida, jeg var bare fortapt i egne tanker, og hadde ingen anelse om hva fjeset mitt holdt på med.»


26 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page