top of page

3 kraftfulle spørsmål når du er i et negativt tankemønster

Oppdatert: 19. jul. 2023Nei, det er ikke «bare» å tenke positivt når du har kjørt deg litt fast i et negativt spor. Har noen sagt til deg noen gang at «Du må tenke positivt.»? Det er godt ment, men det er likevel fort å bli irritert på den som sier det. "Hvis jeg visste hvordan jeg skulle gjøre det, tror du ikke jeg hadde gjort det da? Tror du jeg elsker å være negativ?" Kanskje noen gjør det, men de fleste gjør nok ikke det. Men som jeg etter hvert har funnet ut – det ER mulig å komme ut av den negative spiralen, bare du har gode verktøy for det. Her er 3 spørsmål du kan stille deg selv for å hjelpe deg på vei. Om du har veldig mye i hodet, skriv gjerne refleksjonene dine ned.


1. Er det sant?

Du skal ikke tro alt du tenker. Det er faktisk bare tanker, og ikke nødvendigvis sannheten. Stikk fingeren i jorda, og vær ærlig med deg selv. Er det fakta- og realitetsbasert det du går og tenker på? Eller kan det være basert på «tankelesing» av andre eller katastrofetanker? Har noen sagt/gjort noe som får deg til å gå i spinn? «Hva mente han med det?» «Hun er sikkert sur på meg.» Husk at du kan ha tolket den andre personen på en helt annen måte enn det som var ment. Eller: det er faktisk sannsynlig at du har det. Det er helt vanlig. Vi er laget sånn. Vi tolker og analyserer alt vi tar inn av inntrykk og informasjon gjennom våre egne erfaringer og preferanser. Og noen ganger feiltolker vi. Det er helt menneskelig. Så hva var den faktiske situasjonen? Sa hun at hun er sur på deg? Fins det en mulighet for at forklaringen på det vedkommende sa/gjorde ikke var for å såre deg? Kan det hende forklaringen på oppførselen ikke har noe med deg å gjøre i det hele tatt?

Går du og bekymrer deg for ting som KAN skje? Det er kanskje ikke så lett å bare slutte med det. Men la dette spørsmålet «er det sant?» være en vei inn til å snu. Nei det er ikke sant. Det har ikke skjedd. Og gå videre til spørsmål 2.


2. Er det nyttig?

Neste realitetsorientering. Har du eller andre nytte av at du går og tenker på dette? Hjelper det situasjonen på noen måte? Gir det deg gode følelser? Gjør det livet til en fest? Vel, hvis utgangspunktet var en negativ tankespiral, så er svaret sannsynligvis nei. Og det kan være nyttig i seg selv å innrømme akkurat det. Det kan nemlig bidra til den motivasjonen du trenger for å gjøre noen justeringer. Et vennlig spark bak til deg selv. Hvis svaret er ja til hele eller deler av tankemønsteret, reflekter over hva som er nyttig, hvorfor det er nyttig og hvordan du kan ta det med videre. Det kan absolutt være lærdom å ta med seg fra selv de vanskeligste erfaringer og situasjoner. Men pass på at det faktisk er nyttig, og resten kan du la fare.


3. Trenger jeg det?

Hvis du har reflektert gjennom spørsmål to, og gjort deg opp en mening om hva som er nyttig og ikke. La spørsmål tre lede deg inn på avgjørelsen om hva du vil ta med deg videre og ikke. Men benytt også spørsmålet til å reflektere over hva det er ved situasjonen som gjør at du går i negativ spiral. Og hva trenger du for å endre på det?

Har spørsmål 1 og 2 fått deg til å innse at det er bare tull fra ende til annen; – det er ikke sant og overhodet ikke nyttig. Nei, da trenger du det ikke. Og det du ikke trenger, det kan du kvitte deg med.


Så hvordan kvitter du deg med noe? Jeg vil forslå å gjøre noe symbolsk / metaforisk samtidig som du bestemmer deg for at du ikke vil ha det lenger.

Her er noen eksempler på hva du kan gjøre:

 • Skriv det på en lapp, deretter brenn lappen. Tenk på at når lappen har brent opp, er det umulig å få tilbake det som sto der

 • Overfør det til en stein, og kast steinen langt av gårde der du aldri finner den igjen

 • Samle det i en eske og

  • Kast det ut, la vær og vind føre det bort

  • Ha en begravelse

 • Skyll det vekk i et rensende bad

 • Støvsug det bort med en imaginær støvsuger

Eller finn din helt egen metode. Alt dette høres kanskje rart ut, men slike symboler har kraftfull effekt på vår underbevissthet. Ta deg god tid i prosessen, og vær fokusert på at alt det du vil gi slipp på overføres ved at du f.eks. visualiserer det, føler at det skjer, eller tenker at det skjer.


Har du også sortert ut noe nyttig, som du trenger, og vil beholde? Igjen er symbolikk og metaforer en god metode å bruke. Hvordan vil du ta det med deg? På hvilken form skal det være? Her er noen eksempler:


 • Oppbevar det et bestemt sted i kroppen. F.eks. i ryggraden, høyre hånd, osv

 • Putt det i lomma, så du kan ta det fram når du trenger det.

 • Overfør det til en liten gjenstand du kan ha med, som minner deg på det

 • Ta det med som et indre bilde du kan fremkalle når du vil

 • Knytt det til en sang som minner deg på det

Eller noe helt annet som du selv finner på.


Lykke til!


Med ønske om gode tanker til deg fra meg.


Hilsen Marianne

49 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page