top of page

Hvordan jeg terroriserte meg selv med negativt selvsnakk - og hvordan jeg stoppet med det 

Hva er selvsnakk? -Det er den indre dialogen du fører med deg selv i form av tanker. Selvsnakket inneholder mange meninger om deg selv og oppfordringer til deg selv. Selvsnakket kan være konstruktivt, som for eksempel: «Dette skal jeg klare!» eller «Jeg liker en utfordring.» Det kan også være lite konstruktivt, eller direkte nedbrytende, så som «Jeg er dum.» eller «Jeg kommer aldri til å forstå dette.»


I mange år var jeg selveste eksperten på å snakke stygt til meg selv. -Og det hadde stor negativ innvirkning på min livskvalitet. Det var som å ha en bølle som mobber deg daglig, og denne bøllen er med deg uansett hvor du er. Jeg visste (etter hvert) at selvsnakket mitt ikke var bra, og at jeg burde gjøre noe med det. Men denne måten å snakke til meg selv hadde blitt en inngrodd vane. Og jeg visste ikke da hva som egentlig skulle til. Så jeg gjorde lite med det, og fortsatte mer eller mindre som før.


Jeg fikk blant annet råd om å behandle meg selv som min beste venn. Rådet er ikke «feil», men det funket ikke for meg. Både fordi rådet ikke var konkret nok, og fordi jeg ikke hadde den riktige motivasjonen å gjøre den jobben det var å «snu skuta». Et stykke ut i min coachutdannelse fikk jeg imidlertid det sparket jeg trengte. Jeg tok en avgjørelse: Nok var nok! Jeg tok i bruk verktøy jeg hadde lært, og gjorde en innsats for å endre på det. Og etter det har selvsnakket mitt blitt veldig mye bedre.


Her er trinnene for hvordan jeg snudde mitt selvsnakk:


1. Observere

Får å kunne endre på noe som helst, må du vite hva du har å gjøre med. Selvsnakket vårt surrer og går stort sett hele tiden, men mange av oss følger ikke med på det som blir sagt. Det er mange vanesetninger som går på "repeat" uten av vi er oppmerksomme på det. Så lær deg å observere tankene dine, å styre fokuset ditt, å bli bevisst på hva du tenker. Du kan for eksempel se for deg et rom der tankene er gjester som kommer og går. Du trenger ikke å engasjere deg i dem, vær så nøytral du kan. Husk at det bare er tanker, og tankene dine er ikke nødvendigvis den objektive sannheten. Bare følg med på hvem de er og hvor lenge de blir. Er det noen som kommer innom ofte? Er det noen som følger hverandre? Hvilke tanker er det du gjerne vil forandre på?


2. Ta avgjørelsen

Dette punktet handler om motivasjon. Vi kan være fra-motiverte: Sånn vil jeg ikke ha det! Eller vi kan være til-motiverte: Jeg ønsker å få det bedre. Jeg anbefaler en god dose av begge deler. Hva koster det deg om du ikke endrer noe, men fortsetter som før? Hva kan du oppnå hvis du endrer dette? Samle alt som motiverer deg, og la det bunne ut i en bestemt avgjørelse. «Jeg skal endre selvsnakket mitt! Og jeg er klar for å gjøre jobben.» For meg var dette punktet veldig viktig, og trolig det som manglet for å gjøre disse endringene tidligere. Vi kan kalle det et vippepunkt. Hva er ditt vippepunkt?


3. Gjennomføre endringen

Her kommer "oppskriften" på hvordan du gjør endringen når du først har bestemt deg. Disse trinnene må gjentas mange ganger før det blir til en ny vane. Og vær raus med deg selv de gangene det ikke går. Nøkkelen er å ikke gi opp og være fornøyd hver gang du snur selvsnakket med suksess.

Oppdage

På dette punktet gjør kan du gjøre omtrent det samme som når du observerer. Identifiser de tankene som er uhensiktsmessige, og som du vil endre på. Du må rett og slett være oppmerksom på når du gjentar dine dårlige selvsnakk-vaner, og ta deg selv på fersken. Så ofte som mulig.

Stoppe

Hensikten med dette er at skal du rett og slett skal avbryte det tankemønsteret du er inne i. Det er flere måter å gjøre det på. Her kommer et par forslag. Noen synes det fungerer godt å gjøre en fysisk bevegelse mens de tenker eller sier høyt et bestemt "Stopp". Mel Robbins bruker sin "5 second rule", det vil si det å telle nedover: 5-4-3-2-1.

Endre

Hva vil du tenke i stedet? Finn en mer hensiktsmessig måte å snakke til deg selv på. Det må være noe konkret og reelt. Noe du kan tro på og godta. Å prøve å plante overdrevent positive tanker som du egentlig ikke tror på har liten hensikt. Men det kan likevel være noe du kjenner litt motstand mot. For eksempel - hvis selvsnakket har vært "Jeg er verdiløs.", må du rett og slett øve deg på å i stedet si "Jeg er verdifull." selv om du ikke godtar dette med en gang. Gjenta det ofte.


Lykke til!


Hilsen Marianne
98 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page